Een aardig elftal, die NSB'ers

Voetballer Georginio Wijnaldum en voetbaltrainer John van den Brom zijn er onlangs van beschuldigd lid te zijn van een verboden organisatie. Aangenomen dat dit verbod, dat al sinds 1945 van kracht is, nog altijd effectief is, kan het niet anders of de aantijgingen van supporters van de Rotterdamse voetbalvereniging Feyenoord over Wijnaldum („NSB’er”) en van aanhangers van het Haagse ADO over Van den Brom („Johnny NSB”) moeten onjuist zijn. Zo dit tweetal al lid van genoemde organisatie zou willen worden, hetgeen uiterst onwaarschijnlijk moet worden geacht, dan zou hun dat dus van regeringswege onmogelijk worden gemaakt.

Met name bij ADO is de situatie verwarrend. Eerder dit jaar scandeerden supporters en ook enkele spelers van deze club, na een overwinning op Ajax uit Amsterdam, en in aanwezigheid van Van den Brom, opgetogen: „We gaan op Jodenjacht!” Historici zullen kunnen bevestigen dat ‘op Jodenjacht gaan’ typisch NSB-gedrag was. Dus het misverstand zou nu kunnen ontstaan dat de Haagse supporters Van den Brom recentelijk een compliment hebben gemaakt, omdat in hun ogen Ajacieden nu eenmaal Joden zijn.

De oorzaak van de verwarring is vermoedelijk dat in bepaalde voetbalkringen het begrip ‘NSB’er’ is geherdefinieerd. Het is blijkbaar iemand die de ene club voor de andere verruilt. Van den Brom, die één jaar coach van ADO is geweest, stapt over naar het Arnhemse Vitesse, een terugkeer naar zijn voetbalroots. Wijnaldum, die overigens als nog jongere man eerder zeven jaar lid was van een andere Rotterdamse vereniging, Sparta, vervolgt zijn carrière in Eindhoven, bij PSV. Supporters vinden in zulke situaties de term ‘overloper’ blijkbaar te mild.

Gelet op het algemene gebrek aan clubliefde bij voetballers en trainers en gezien de heersende volatiliteit op de transfermarkt, moet die NSB straks een heel aardige selectie kunnen samenstellen – en ook aan coaches is geen gebrek.

John Kroon