De eerst keer op Zweinstein

Harry Potter and the Philosopher’s Stone (Chris Columbus, 2001)SBS6, 20.30-23.30

Toen alles voor de eerste keer was. In deze eerste Potterfilm ontdekt Harry dat hij niet zomaar een wees met een brilletje is, maar een beroemde tovenaarsleerling. Ook zien we voor het eerst in vogelvlucht de Zweinsteinexpress door de groene Britse heuvels kronkelen. En we betreden voor het eerst de zaal van tovenaarsschool Zweinstein, met de zwevende kaarsen, de lange tafels en op het plafond de langs trekkende wolken.

Terwijl deze week het slot van de Harry Potter sage uitkomt, toont SBS6 nog eens de eerste drie films.

De boeken waarop de filmreeks is gebaseerd, zijn een mengsel van twee genres: kostschoolboeken als ‘De Vijf’ van Blyton en fantasy als ‘De Ring’ van Tolkien. In de films is de nadruk echter steeds meer op de fantasy komen te liggen en op de overdonderende actie. Harry is doorlopend aan het vechten en vluchten.

Daarmee gaat het charmante deel van de boeken het raam uit: het uitgebreid stilstaan bij het leven van een groep vrienden op een tovenaarsschool, die in wezen niet verschilt van een Dreuzelschool; de omgang van de leerlingen met elkaar, het overtreden van de regels, de eigenaardigheden van de leraren. Behalve dat op Zweinstein alles net even buitengewoner is, betoverender. Voor die beschrijving, de aankleding en de magische hebbedingetjes is in de films weinig ruimte.

In dit eerste deel nog wel. En alles glanst, zoals alles alleen de eerste keer kan glanzen.

Wilfred Takken