Cypriotische defensietop stapt op na dodelijke explosie marinebasis

Hulpverleners en reddingswerkers bekeken vanochtend de schade die de explosie had aangericht. Foto Reuters / Andreas Manolis

De Cypriotische minister van Defensie en de chef van het leger treden af. Aanleiding is de explosie op de belangrijkste marinebasis van het Grieks-Cypriotische leger die vanochtend aan twaalf mensen het leven kostte.

Een woordvoerder van het leger zei vanmiddag in een verklaring dat sabotage als oorzaak van de explosie kan worden uitgesloten. De explosie werd volgens het leger veroorzaakt door een bermbrand die 98 containers vol buskruit in brand zette en deed exploderen.

Het dodental als gevolg van de explosie is inmiddels gestegen van acht naar twaalf. Onder de doden zouden marinezeilers, militairen en brandweerlieden zijn. Naast de dodelijke slachtoffers raakten 59 mensen gewond, van wie twee ernstig. Desondanks verkeren de twee zwaargewonden niet in levensgevaar.

De president van Cyprus, Dimitris Christopfias, bezocht vanochtend het rampgebied en sprak over “een catastrofe van bijbelse proporties”. Christopfias zei getroffen te zijn door de “verwoestende” ramp vanwege het verlies van vele mensenlevens en het gewond raken van veel van “onze landgenoten”.

Het buskruit dat op de marinebasis lag opgeslagen werd in februari 2009 onderschept op een schip dat op weg was van Iran naar de Gazastrook, waar de gewapende radicaal-islamitische beweging Hamas aan de macht is.

De explosie veroorzaakte naast de menselijke slachtoffers ook ernstige schade aan de belangrijkste elektriciteitscentrale van het eiland. Een aantal regio’s op Cyprus kwam daardoor zonder stroom te zitten. Huizen in de omgeving van de marinebasis raakten ook beschadigd.