Britse regering wil nieuw oordeel over overname Murdoch

Murdoch las vanochtend in zijn auto de nieuwste exemplaren van twee van zijn Britse kranten, The Sun en The Times. Foto Reuters / Luke MacGregor

De Britse regering heeft mediawaakhond Ofcom gevraagd het goedkeuren van het bod van Rupert Murdoch’s News Corporation op mediabedrijf BSkyB te heroverwegen. Vicepremier Nick Clegg heeft Murdoch gevraagd de overname te heroverwegen.

Hoewel Murdoch zelf nog geen enkel signaal heeft gegeven dat hij van de overname van BSkyB wil afzien, neemt vanwege het afluisterschandaal rond News of the World de politieke druk op de regering-Cameron toe om iets tegen News Corporation te doen. Vicepremier Clegg gaf vanochtend aan die druk gehoor en riep Murdoch op om zijn overnamebod op BSkyB te heroverwegen.

De Britse minister voor Media Jeremy Hunt vroeg vanochtend in een brief aan mediawaakhond Ofcom om een nieuwe beoordeling van Murdoch’s bod op BSkyB. Hunt schrijft in de brief dat de regering wil weten of de recente ontwikkelingen rond News of the World nieuwe informatie aan het licht hebben gebracht over de “geloofwaardigheid, duurzaamheid en praktijken” van News Corporation.

De familie van het vermoorde 13-jarige meisje Milly Dowler, wiens voicemail werd afgeluisterd door News of the World, stelde vanochtend na een ontmoeting met vicepremier Clegg dat Rebekah Brooks moet vertrekken. Brooks is uitgever van News International, een dochteronderneming van News Corporation. Ze kwam de afgelopen week onder vuur te liggen omdat de afluisterpraktijken van News of the World onder haar verantwoordelijkheid plaatsvonden. Brooks ontkent echter dat ze van de praktijken wist en Murdoch blijft haar steunen.