Belasting op uitstoot koolzuurgas Australië

De Australische regering wil een belasting invoeren op de uitstoot van koolzuurgas, voor de bedrijven met de hoogste CO2-emissie. De prijzen voor consumenten zullen daardoor in de komende twee jaar met 0,7 procent stijgen.

De belasting moet ingaan vanaf 1 juli volgend jaar. De heffing bedraagt in het eerste jaar 23 Australische dollar (17 euro) per ton CO2 en geldt alleen voor de ongeveer 500 bedrijven die meer dan 25.000 ton per jaar uitstoten. Daarna wordt de belasting hoger, om in 2015 plaats te maken voor handel in CO2-emissierechten. De Australische regering wil zo 159 miljoen ton aan CO2 besparen in 2020, waarmee de uitstoot 5 procent lager zou liggen dan in 2000. Australië heeft bijna de hoogste CO2 uitstoot per hoofd van de bevolking van de wereld.

Het voorstel van premier Julia Gillard kan rekenen op grote tegenstand en het is onzeker of het parlement het zal goedkeuren. Vliegmaatschappijen, mijnbouwbedrijven en andere industrietakken klagen dat de nieuwe belasting banen zal kosten en de prijs van vliegtickets zal doen stijgen. Ongeveer 60 procent van de Australiërs is tegen de koolzuurgasbelasting.

De centrum-linkse Labor-partij van premier Rudd heeft twee keer eerder een ambitieus klimaatplan gepresenteerd, maar dat stuitte steeds op weerstand in de Senaat.

Oppositieleider Tony Abbott zegt dat de belasting de eigen economie schaadt en heeft aangekondigd er campagne tegen te gaan voeren. Volgens hem zullen enkele rebellerende parlementsleden van Gillard’s Labor partij hem helpen de belasting van tafel te krijgen. Labor heeft een minderheidsregering en heeft met steun van enkele onafhankelijke parlementariërs en de partij De Groenen slechts een nipte meerderheid.