Assange vecht morgen weer tegen zijn uitlevering aan Zweden

Caption: A picture taken on February 24, 2011 shows WikiLeaks founder Julian Assange arriving at Belmarsh Magistrates' Court, in south-east London. WikiLeaks founder Julian Assange on July 12, 2011 begins his appeal against a British court ruling that he be extradited to Sweden to face allegations of rape. He is due to attend the two-day hearing at the High Court. AFP PHOTO / BEN STANSALL
Caption: A picture taken on February 24, 2011 shows WikiLeaks founder Julian Assange arriving at Belmarsh Magistrates' Court, in south-east London. WikiLeaks founder Julian Assange on July 12, 2011 begins his appeal against a British court ruling that he be extradited to Sweden to face allegations of rape. He is due to attend the two-day hearing at the High Court. AFP PHOTO / BEN STANSALL WikiLeaks-oprichter Julian Assange op archiefbeeld. AFP / Ben Stansall

WikiLeaks-oprichter Julian Assange staat morgenochtend weer voor de Britse rechter om tegen zijn uitlevering naar Zweden vechten. Assange wordt beschuldigd van verkrachting en aanranding van twee vrouwen.

WikiLeaks publiceerde vorig jaar grote hoeveelheden geheime documenten over de oorlogen in Irak, Afghanistan en van het Amerikaanse diplomatieke verkeer.

Assange ontkent de beschuldigingen tegen hem en hij en zijn aanhangers suggereren dat de uitlevering van Zweden politiek gemotiveerd is. Het zou als doel dienen om hem uiteindelijk over te dragen aan de Verenigde Staten. De VS veroordelen het lekken van de gevoelige informatie die het land in verlegenheid heeft gebracht. De Zweedse autoriteiten ontkennen dat Assange uitgeleverd zal worden aan de VS.

Op 24 februari oordeelde de Britse rechter dat Assange uitgeleverd kon worden aan Zweden. De WikiLeaks-voorman ging in beroep en verblijft sindsdien onder huisarrest in een villa in Oost-Engeland.

Vorige maand klaagde Assange over de strikte voorwaarden van zijn borgtocht - een avondklok, het dragen van een elektronische armband en dat hij zich dagelijks moet melden bij de politie. Naar eigen zeggen komt hij daardoor niet meer toe aan zijn werkzaamheden bij de klokkenluiderssite. WikiLeaks heeft sinds april geen nieuw materiaal meer gepubliceerd. Bovendien drogen de geldstromen op doordat VISA, MasterCard, PayPal, Western Union en Bank of America donaties aan Wikileaks blokkeren.

Als morgen de rechter besluit dat Assange uitgeleverd moet worden aan Zweden, zal hij naar het Britse Hooggerechtshof of het Europese hof voor de Rechten van de Mens stappen, meldt persbureau Reuters.