Argentijnse zanger vermoord in Guatemala

Argentine singer Facundo Cabral performs in a concert in Quetzaltenango July 7, 2011. Cabral, one of the stars of Latin America folk music, was shot dead early on Saturday when unidentified gunmen riddled his car with bullets, authorities said. The motive of the shooting was not clear. Picture taken July 7, 2011 REUTERS/Stringer/Files (GUATEMALA - Tags: CRIME LAW ENTERTAINMENT OBITUARY)
Argentine singer Facundo Cabral performs in a concert in Quetzaltenango July 7, 2011. Cabral, one of the stars of Latin America folk music, was shot dead early on Saturday when unidentified gunmen riddled his car with bullets, authorities said. The motive of the shooting was not clear. Picture taken July 7, 2011 REUTERS/Stringer/Files (GUATEMALA - Tags: CRIME LAW ENTERTAINMENT OBITUARY) REUTERS

Zijn concertpromotor was volgens een Guatemalteekse minister het doelwit van de geplande aanval.

Een van de beroemdste zangers van Latijns-Amerika is zaterdag om het leven gekomen bij een hinderlaag in Guatemala. De Argentijnse zanger en romancier Facundo Cabral was op weg naar het vliegveld van Guatemala-Stad toen drie auto’s met gewapende mannen zijn wagen omsingelden en het vuur openden. Cabral werd 74 jaar oud.

Volgens de Guatemalteekse minister van Binnenlandse Zaken wijst voorlopig onderzoek uit dat de Nicaraguaanse concertpromotor van Cabral het doelwit van de aanval was.

Cabral werd begin jaren zeventig beroemd als zanger van politieke protestliedjes met literaire teksten. Hij brak door met ‘No soy de aqui ni alla’ (Ik kom niet van hier of daar), dat honderden keren in talloze talen is opgenomen. Daarmee wist hij een generatie Latijns-Amerikanen aan te spreken, die opgroeide in een tijdperk van revoluties en repressie.

Zijn concerten waren een mix van filosofie en folklore, poëzie en muziek, die zijn wortels in de gaucho-cultuur van het Argentijnse platteland weerspiegelden. Op het podium roemde hij de wijsheid van Mahatma Gandhi, het humanisme van de Amerikaanse dichter Walt Whitman en de observaties van de Argentijnse schrijver Jorge Luís Borges. (AP)