Aanhangers Syrische president ‘bestormen ambassades’

Syrians take pictures of the damaged American embassy after pro-Syrian President Bashar Assad protesters attacked the embassy compound in Damascus, Syria, Monday, July 11, 2011. A U.S. official says the Obama administration will formally protest an attack on the American Embassy in Syria and may seek compensation for damage caused when a mob breached the wall of the compound before being dispersed by Marine guards. (AP Photo)
Syrians take pictures of the damaged American embassy after pro-Syrian President Bashar Assad protesters attacked the embassy compound in Damascus, Syria, Monday, July 11, 2011. A U.S. official says the Obama administration will formally protest an attack on the American Embassy in Syria and may seek compensation for damage caused when a mob breached the wall of the compound before being dispersed by Marine guards. (AP Photo) Schade na de betoging voor de Amerikaanse ambassade. Foto AP.

Aanhangers van de Syrische president Bashar al-Assad hebben vanmiddag geprobeerd om de Franse en Amerikaanse ambassade in Damascus binnen te dringen. Bij hun pogingen zijn ze slaags geraakt met beveiligingsmedewerkers van de ambassades, melden persbureau Reuters en AP.

De bewakers van de Franse ambassade zouden hebben geschoten om de menigte af te schrikken. Volgens AP houden de bestormingen verband met de bezoeken van Franse en Amerikaanse diplomaten aan de stad Hama, een van de steden waar de Syrische oppositie stevige voet aan de grond heeft.

Volgens een functionaris van de Amerikaanse ambassade was de reactie van de Syrische ordetroepen op de betoging “traag en onvoldoende”, zo zei hij tegen AP. Een regeringsfunctionaris laat aan het persbureau weten formeel beklag te doen. Inmiddels (16.00 uur) zouden de Bashar-aanhangers weer geweken zijn. Ook bij de Franse ambassade is het weer rustig, aldus een woordvoerder tegen Reuters. Er is vooral schade aan ruiten.

Beveiligers ambassede ageerden

Voor de Franse ambassade zouden ongeveer 300 demonstranten hebben gestaan, bij de Amerikaanse “enkele honderden”, aldus ooggetuige Hiam al-Hassan tegen AP. Hij zegt echter dat de demonstranten vreedzaam waren, en dat bewakers bij de Franse ambassade in de lucht begonnen te schieten. Drie betogers zouden door personeel met knuppels geslagen zijn, aldus een andere -anonieme- ooggetuige.

Ambassadeur Ford had eerder al zijn beklag gedaan over stenengooiende aanhangers van Assad. “Ironisch dat de Syrische regering een anti-Amerika demonstratie wel toestaat terwijl ordetroepen elders keihard optreden tegen anti-regeringsdemonstranten die met niet meer dan olijventwijgjes in hun handen staan,” schreef hij op de Facebook-pagina van de ambassade.