4 redenen om uit te gaan

1 openluchttheater

Oedipus in Egypte

Amsterdam Noord: Tolhuistuin. T/m 12 juli & 14-17 juli. Tijd: 21.30u. Prijs: 14 euro. www.tolhuistuin.nl

Met een grote cast en crew die bestaat uit Nederlandse en Egyptische acteurs, muzikanten en makers presenteert Theatergroep De Nieuw Amsterdam Oedipus in Egypte, onder regie van Sabri Saad El Hamus. In de voorstelling wordt de legende van Oedipus gebruikt als kader voor de moderne wereld. Een tijdperk waarin het individu centraal staat, opkomt voor zichzelf, revoluties ontketent, leiders bekritiseert en ten val brengt. Voorafgaand aan de voorstelling (17.00-21.30u) kun je eten in de tuin. Reserveren: 06-22382272.

2 muziek

The Pains of Being Pure at Heart

Amsterdam: Trouw. Deuren open: 20.30u. Kaarten: 15-18 euro. www.trouwamsterdam.nl

Met hun laatste twee albums kwam de New Yorkse indiepopband The Pains of Being Pure at Heart terecht in de categorie ‘Best New Music’ van het prestigieuze Pitchfork.com. De groep toert over de hele wereld, zo staat Japan in de planning voor later dit jaar. En na Madrid, Parijs, London, Glasgow en Berlijn staan The Pains vanavond in Trouw.

3 expositie

The Great Babylon Circus

Eindhoven: MU. T/m 2 okt, ma-vr 10.00-18.00u, za 11.00-17.00u, zo 13.00-17.00u. www.mu.nl

The Great Babylon Circus brengt aanstormende creatieven uit het veld van kunst, architectuur en design bijeen om een bijdrage te leveren aan het nooit eindigende ontwerp van de Toren van Babel.

De Toren van Babel is een metafoor voor architectuur, kunst en constructie, maar ook voor de vermenigvuldiging en confrontatie van diverse talen en stijlen. Verder symboliseert de toren de ultieme hoogmoed van de menselijke creatie; de ambitie iets te bouwen dat groter is dan het leven zelf. Deelnemende kunstenaars: het Braziliaanse collectief Project Morrinho, het Belgisch-Duits kunstenaarsduo Speedism, de Marokkaanse kunstenaar Mounir Fatmi en de Londense denktank Tomorrow’s Thoughts Today.

4 locatietheater

Toen we nog deden alsof de snelweg een rivier was

Amsterdam CS, voor de Hema. Op 11, 12, 14, 15 juli 19.00-20.05u; 16 & 17 juli 16.30-17.35u & 19.00-20.05u. Prijs: 8/9 euro. www.overhetij.nl

Toen we nog deden alsof de snelweg een rivier was is een monoloog die gebaseerd is op de roman Northline van Americanazanger en schrijver Willy Vlautin. Zijn boeken vult Vlautin met weemoedige woestijnverhalen over de ‘werkende armen’ in het diepe Zuiden van Amerika. Schrijfster Anna van der Kruis en actrice Eva Schram verruilen voor deze voorstelling op het Over het IJ Festival de woestijn voor een troosteloos hoekje op station Amsterdam Centraal. Maar het vriendje-met-de-losse-handjes, de drankverslaving en de slechtbetaalde, uitzichtloze baantjes blijven.