Washington zet miljoenensteun aan Pakistan stop

Pakistaanse troepen patrouilleren langs de Afghaanse grens. Foto AP / Anjum Naveed

Het Pakistaanse leger loopt ruim 550 miljoen euro aan hulp mis nadat de regering van Barack Obama heeft besloten haar financiële steun voorlopig deels stop te zetten. Washington is niet te spreken over de uitzetting door Pakistan van Amerikaanse militaire trainers en de manier waarop het land militanten aanpakt.

The New York Times meldt dit naar aanleiding van gesprekken met drie hooggeplaatste regeringfunctionarissen. De Amerikaanse hulp wordt in elk geval gestaakt of zelfs helemaal gestopt. De 550 miljoen is bijna een derde van het totaalbedrag dat de VS jaarlijks in Pakistan steken aan hulp en materieel.

De Amerikanen betalen Pakistan voor het posteren van 100.000 troepen langs de grens met Afghanistan. Ze moeten daar de Talibaan en andere militanten bestrijden. Ook worden trainingen en militair materieel gefinancierd. Maar Pakistan stuurde onlangs honderd trainers weg, sloot een Amerikaans opleidingsprogramma voor paramilitairen en dreigt tevens een CIA-kantoor te sluiten.

De verhoudingen tussen Pakistan en de VS staan al enige tijd onder vergrote druk. Vorig jaar schoot een CIA-agent in Lahore twee Pakistanen neer. En de Amerikanen waren verbaasd over dat ze Osama bin Laden uiteindelijk aantroffen in een Pakistaanse villa waar het Al-Qaedakopstuk al jaren ongestoord woonde.