VS korten hulp Pakistan met 800 miljoen

Caption: A Pakistani soldier fires a machine gun mounted on a tank in Manatu mountain at the central part of Kurram Agency, Pakistan's tribal belt bordering Afghanistan, during an operation against militants on July 10, 2011. The Pakistan Army said that it has taken over the control of the militants? hideouts at Manatu mountain in central Kurram Agency while three dozen militants were also killed during the operation. AFP PHOTO/A. MAJEED
Caption: A Pakistani soldier fires a machine gun mounted on a tank in Manatu mountain at the central part of Kurram Agency, Pakistan's tribal belt bordering Afghanistan, during an operation against militants on July 10, 2011. The Pakistan Army said that it has taken over the control of the militants? hideouts at Manatu mountain in central Kurram Agency while three dozen militants were also killed during the operation. AFP PHOTO/A. MAJEED Een Pakistaanse soldaat vuurt op militanten in het grensgebied Kurram met Afghanistan. Foto AFP / A. Majeed

De Verenigde Staten korten de militaire hulp aan Pakistan met zo’n 800 miljoen dollar. Het land ontvangt jaarlijks 1,3 miljard dollar van de VS.

Dat hebben regeringsfunctionarissen bevestigd, meldt persbureau Reuters. Vanochtend maakte The New York Times al bekend dat het zou gaan om een bedrag van 550 miljoen.

Stafchef van het Witte Huis, William Daley, bevestigde in het actualiteitenprogramma ‘This Week’ het bedrag van 800 miljoen. Volgens hem hebben recente beslissingen van de regering in Islamabad ertoe geleid een deel van de financiële hulp, die bedoeld is voor militaire doeleinden, op te schorten.

Washington is niet te spreken over de uitzetting door Pakistan van Amerikaanse militaire trainers en de manier waarop het land militanten aanpakt.

Op 3 mei gingen er al stemmen op in het Amerikaanse Congres om de hulp aan Pakistan stop te zetten. Het feit dat Al-Qaeda-terroristenleider Osama bin Laden jarenlang onopgemerkt voor de veiligheidsdiensten op Pakistaans grondgebied verbleef, zorgde voor grote consternatie bij Amerikaanse politici.