Voetbal en tango bij Gotan Project

Geen stampende hakken bij de ‘nuevo tango’ van het Argentijns-Franse Gotan Project, maar een elektronisch ritme als basis. De ambiance was er niet minder om.

‘Nuevo tango’ is een amalgaam van stijlen, door Gotan Project nog verder verdiept door  de toevoeging van een dj. Die zorgde voor een elektronische, niet al te verfijnde beat, die hun tangogeluid een eigentijdse dimensie gaf.

Hoe modern ook, centraal in de mix van instrumenten staat de bandoneon, met veel gevoel bespeeld door Facundo Torres. Hij peurt de mooiste klanken uit zijn kleine trekzak. Rond zijn sierlijke en warme tonen drapeerde de band gitaar, piano en viool, en soms de gedragen zang van Claudia Pannone.

Net als Snoop Dogg een deur verder had Gotan Project filmpjes op de achtergrond, waar op een gegeven moment zelfs twee rappers meededen aan een nummer. Interessant was een ode aan de twee grootste passies van de Argentijn, tango en voetbal, waarbij samples van juichende voetbalsupporters en een voetbalcommentator, een laag bovenop de percussie en beat vormde.

Gotan Project is geen hemelbestormend gezelschap, daarvoor is toepassing van elektronica net iets te belegen. Maar nieuwsgierigheid naar meer nieuwe tango wekken ze wel.

    • Ron Rijghard