Prominenten oppositie mijden ‘nationale dialoog’ Syrië

Na vijftig jaar Baath-partij aan de macht moet de dialoog, hier bijgewoond door regeringsfunctionarissen, het pad vrijmaken voor een meerpartijenstelsel. Foto AFP / Louai Beshoura

Oppositieleiders en prominente activisten in Syrië lieten vanochtend verstek gaan bij de opening van hervormingsgesprekken met de regering van Bashar al-Assad. Ze weigeren deel te nemen zolang het regime medegenloos blijft in het neerslaan van protesten.

Syrische autoriteiten openden vandaag volgens persbureau AP een tweedaags rondetafelgesprek in Damascus dat betiteld wordt als “nationale dialoog”. Hooggeplaatste regeringsfunctionarissen, zoals vicepresident Farouk al-Sharaa, intellectuelen en enkele minder prominente oppositieleden zijn wel komen opdagen. Sharaa riep vanochtend op tot een overgang naar een “pluralistische democratie”.

Bij de dialooog moet wetgeving ontworpen worden die een meerpartijenstelsel toestaat en een einde maakt aan de reeds decennialang durende noodtoestand. Deze vormt de pijler van Assads autoritair regime. De president heeft vierenhalve maand van demonstraties beantwoord met dodelijk geweld en beloften van hervormingen.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld