Oppeppende piepknorhiphop van Flying Lotus

Je weet niet wat je hoort bij beatproducer Flying Lotus, zoveel verschillende ritmes en geluiden tovert hij uit zijn computer, maar man, man, man, wat opwindend.

Eerder op de avond was het knikkebollen bij Bugge Wesseltoft & Henrik Schwartz in de Darling, maar de ‘Electronic jazz’ van Flying Lotus in dezelfde zaal was van een heel andere orde. Zijn instrumentale hiphop biedt variatie te over: zigzaggende ritmes, syncopische ritmes, beats die aan komen rollen en weer wegdrijven, soms puntige tikken, soms brede en diepe basdreunen.

Flying Lotus, het pseudoniem van Steven Ellison, is de meest invloedrijke beatmaker van het moment, zeker na zijn derde album Cosmogramma. Live wordt hij geflankeerd door een drummer en keyboardspeler. Samen zorgen ze voor een voortjakkerende beat, die voortdurend van karakter verandert.

Flying Lotus laat geen ritme eindeloos duren. Hij houdt het kort, met scherpe wendingen, terwijl andere geluiden, piepend en knorrend, extra kleur geven. Het sist en ksst, het knarst en knispert, maar steeds komt alles weer op zijn pootjes terecht.

Het publiek wist het allemaal buitengewoon te waarderen. Ondanks de stoelen in de zaal drong iedereen naar voren om te dansen en met de armen in de lucht te zwaaien. Deze spetterende show was precies de oppepper die North Sea als finale kon gebruiken.

Nu alleen nog een derde keer Prince.

    • Ron Rijghard