Nog 102 passagiers vermist na zinken boot in Russische rivier

Caption: Russian Emergencies Ministry members work on the bank of the Volga river to start the search for the missing people from a tourist boat in the Tatarstan region July 10, 2011. Nearly one hundred people remained missing after a tourist boat sank in a broad stretch of Russia's Volga river on Sunday, killing at least one person, emergency services officials said. REUTERS/Yegor Aleev (RUSSIA - Tags: DISASTER) Russische reddingswerkers aan de oever van de Wolga-rivier beginnen met hun zoektocht naar overlevenden. Foto Reuters / Yegor Aleev

Volgens reddingswerkers worden nog 102 mensen vermist nadat een passagiersboot met meer dan honderdtachtig opvarenden in de rivier Wolga in West-Rusland zonk. Minstens een opvarende is overleden.

Volgens Russische reddingswerkers heeft een passerend schip zo’n 75 mensen kunnen redden uit het water, meldt persbureau Reuters. Eerder op de dag melden de autoriteiten dat maar vijftien mensen vermist werden. Van de opvarenden waren er 57 personeel en 125 passagier.

Luxevaarten in de Wolga zijn populair bij Russen en buitenlandse toeristen. Het cruiseschip was onderweg naar de stad Kazan, 800 kilometer ten oosten van Moskou, waarna het om onduidelijke redenen zonk in het twintig meter diepe water. Het schip werd in 1955 gebouwd in Tsjecho-Slowakije.

Volgens correspondent Michel Krielaars van NRC Handelsblad zijn de schepen die in Wolga varen in de regel betrouwbaar. Krielaars:

“Volgens mijn informatie gaat het hier om een lokale rederij, dan kan het voorkomen dat het schip er slecht aan toe is. Ik heb zelf ook over die rivier gevaren. Het is net een zee waarop je vaart, zover staan de oevers van elkaar. Het is alsof je je in het midden van het IJsselmeer bevindt. Dat er veel mensen nog vermist worden is goed mogelijk, op die boten zitten in de romp veel kleine gangetjes, waar je moeilijk snel weg kunt.”

Volgens de Russische staatstelevisie had het gezonken schip maar twee reddingssloepen in plaats van de vier die het hoort te hebben. President Dmitry Medvedev heeft een onderzoek naar het ongeval aangekondigd.

    • Hans Klis