Niet verhogen schuldenplafond VS heeft ‘catastrofale gevolgen’

Caption: U.S. Treasury Secretary Timothy Geithner talks about the debt crisis on "Face the Nation" in Washington July 10, 2011. Geithner on Sunday said Republicans and Democrats know that "failure is not an option" and a debt agreement must be reached. REUTERS/Chris Usher-CBS News/Handout (UNITED STATES - Tags: BUSINESS POLITICS) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner. Foto Reuters / Chris Usher

Als er op 2 augustus geen overeenstemming is bereikt over het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond, zijn de gevolgen voor de economie “catastrofaal”.

Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner vandaag tijdens het actualiteitenprogramma ‘Face the Nation’ van CBS, meldt persbureau Reuters.

Kredietbeoordelaars dreigen de VS een lagere waardering te geven vanwege de financiële impasse die ontstaan is in de VS. Een lagere kredietbeoordeling zou betekenen dat het risico voor investeerders die geld aan Amerika hebben geleend groter wordt, want de kans wordt kleiner dat ze het geleende geld terugkrijgen. Ook het nieuwe hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, Christine Lagarde, voorziet “nare gevolgen” als de Democraten en Republikeinen er niet uitkomen.

President Obama wil dat het Congres toestemming geeft om het schuldenplafond met ruim anderhalf biljoen euro te verhogen. Obama zegt dit bedrag nodig te hebben om de rekeningen van zijn ministeries tot eind volgend jaar te kunnen betalen. Een ruime meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft eind mei een voorstel afgewezen dat het Witte Huis ruimte zou geven meer schulden te maken.

Geithner benadrukte dat er een overeenkomst moet worden gesloten tussen de Democraten en de Republikeinen om het plafond van de staatsschuld te verhogen van het huidige niveau van zo’n tien biljoen euro. De minister is er vrijwel zeker van dat er uiteindelijk wel een compromis zal worden gesloten, maar vreest voor de gevolgen voor de economie.

President Barack Obama en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden ontmoeten elkaar later vanavond over het verhogen van schuldenplafond. De Republikeinen hebben echter al laten weten niet te willen instemmen met de door Obama beoogde bezuinigingsplannen ter waarde van 4 biljoen dollar. Zij zijn het niet eens met de belastingverhogingen die Obama wil doorvoeren. Obama heeft aangegeven het “onderste uit de kan” te willen halen bij het compromis dat hij moet sluiten met zijn politieke tegenstanders.