Nederlands Davis Cup-team niet naar play-offs wereldgroep

Haase moest winnen van Anderson om Nederland in de race te houden. Foto Reuters / Paul Vreeker

Nederland is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de play-offs voor promotie naar de wereldgroep. Robin Haase verloor vandaag de vierde partij van Kevin Anderson in de Davis Cup-ontmoeting met Zuid-Afrika: 3-6, 6-3, 2-6, 2-6.

Zuid-Afrika leidt in Portchefstroom nu met 3-1 en is zeker van de play-offs naar de wereldgroep die in september plaatsvinden. Haase zette Nederland, met bondscoach Jan Siemerink, vrijdag met winst op Rik de Voest nog op voorsprong. Maar het tweede enkelspel tussen Kevin Anderson en Thomas Schoorel en de dubbel gisteren ging verloren.

De vijfde en laatste partij van de Davis Cup-ontmoeting in de Europees/Afrikaanse zone wordt niet gespeeld. Thomas Schoorel zou het daarin hebben opgenomen tegen Rik de Voest.

Oranje speelde in 2009 voor het laatst in de wereldgroep maar verloor toen direct met 5-0 van Argentinië. Nadat het jarenlang in de hoogste divisie van het landentennis vertoefde zakte Nederland vanaf 2006 weg naar de lagere regionen.