Nationaal Historisch Museum kwam er niet, maar kostte 15 miljoen

Vijftien miljoen euro heeft het Nationaal Historisch Museum gekost, zonder dat het er daadwerkelijk kwam zoals de Tweede Kamer het voor ogen had. De NOS verzamelde cijfers waaruit blijkt dat sinds in 2007 de strijd om het museum losbarstte, er 15.298.647 euro aan uitgegeven is.

Amsterdam trok als eerste de portemonnee, samen met Den Haag en Arnhem, dat uiteindelijk ‘winnaar’ werd en het museum binnenhaalde. Opvallend is dat de Gelderse stad veruit het minste bijdroeg aan bovengenoemd totaalbedrag: 17.500 euro. Amsterdam gaf “enkele tienduizenden” euro’s uit en de hofstad 70.000.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dat namens de regering subsidie verleende, droeg met bijna 14,5 miljoen veruit het meeste bij. Ook het Openluchtmuseum, dat Arnhem en de provincie Gelderland bijstond , heeft volgens de NOS kosten gemaakt.

Het Openluchtmuseum zet deels de taken voort van het Nationaal Historisch Museum. Begin juni liet staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra aan de directie van het NHM weten dat de subsidie wordt stopgezet. Vanwege de bezuinigingen op kunst en cultuur achtte Zijlstra de bouwkosten van vijftig miljoen voor het museum niet verantwoord en zette het kabinet een streep door de bouwplannen.