Magie bij Kyteman en zijn Hiphop Orkest

Door de grote aandacht voor Prince gaat het bij North Sea minder over de man die eigenlijk de huisartiest van het festival is.  Vroeg op de zondag liet Kyteman horen hoe ontrecht dat is.

Het was nog maar tussen drie en vier in de middag, maar dat weerhield Kyteman (echte naam Colin Benders) en zijn Hiphop Orkest niet van een overdonderend optreden. Gisteren gaf hij al een volgens mijn collega’s overtuigende show met medetrompettist Eric Vloeimans, vandaag was zijn eigen groep aan de beurt. Dat was voor het eerste in lange tijd, want de samenwerking lag stil na een lange zegetocht langs de Nederlandse podia in voorgaande jaren.

De jonge Utrechtenaar danste en dirigeerde als een derwisj voor zijn enorme formatie, met blazerssectie, strijkers, drummer, percussionist, dj, orgel en synthesizer. Op zijn aanwijzingen speelde het orkest net zo makkelijk klein en precies als groot en uitbundig.

De orkestrale, volvette klank is nogal overweldigend, maar als de percussie ritmisch tikt als druppelend water is het effect niet minder. Het orkest kan hakketakken en harmonisch zwieren en van de ene in de andere sfeer duiken, met de beat als schakel. Dansbaar is de muziek continu, maar als trompettist heeft Kyteman ook oor voor de troostrijke melancholie die zijn strijkers en blazers kunnen bieden.

Een hoogtepunt was het nummer waarin één van de groep rappers de zaal The world can’t stop it liet meezingen - totdat Kyteman het stilgelegde orkest weer liet ontbranden: kippenvel. Dat is de magie van de live ervaring bij Kyteman.

Na zijn vraag aan het publiek in de Maas of ze het ‘een beetje goed hadden gedaan’, een vraag die alleen met gejuich kon worden beantwoord, had Benders nog een nieuwtje. Volgend jaar komt er een nieuwe plaat met het Hiphop Orkest. En als voorproefje speelde Kyteman het eerste nummer dat ze hadden geschreven.

Het was een stevig walsend samengaan van de blazers en strijkers, die in fraaie harmonie een donkere, glijdende klank produceerden over een bescheiden beat. Het lijkt erop dat Kyteman er klaar voor is het Nederlands clubcircuit andermaal langdurig in de houdgreep te nemen.

    • Ron Rijghard