Gehavende Hoogerland start dinsdag gewoon in de Tour

Caption: New polka dot jersey of best climber, Netherland's Johnny Hoogerland, who crashed today, cries at the end of the 208 km and ninth stage of the 2011 Tour de France cycling race run between Issoire and Saint-Flour, center rance, on July 10, 2011. AFP PHOTO / PASCAL PAVANI De ten val gekomen wielrenner Johnny Hoogerland barst bij de finish van de negende Tour-etappe in huilen uit. Foto AFP / Pascal Pavani

Ondanks zijn zware val vandaag tijdens de negende etappe, is Johnny Hoogerland niet van plan om de Tour de France te verlaten.

Tegenover RTL 7 laat de Vacansoleil-renner weten dat hij ondanks de 33 hechtingen die hij overhield aan de aanrijding met een gastenauto van de Franse televisie gewoon doorgaat. Hoogerland: “ik ben een Zeeuw hè.”

http://youtu.be/lZWfKlnOxoE

De val werd veroorzaakt door een automobilist van een gastenauto van de Franse televisie, in een onbeholpen poging om de kopgroep te passeren. De auto en de bestuurder zijn niet meer welkom in de Tour, liet de directie vanavond weten. De organisatie van de Ronde van Frankrijk noemde het gedrag van de chauffeur “onacceptabel”.

Hoogerland, de nieuwe drager van de bolletjestrui, kwam bijna zeventien minuten achter ritwinnaar Luis-Leon Sanchez over de streep. Ondanks de verwondingen aan bil, bovenbeen en kuit is hij opgelucht. Hoogerland:

“Ik weet wat er met Wouter Weylandt is gebeurd tijdens de Giro. Voor hetzelfde geld klap ik met mijn hoofd op een paaltje. Het had veel slechter af kunnen lopen.”

De 26-jarige Belg kwam bij een afdaling in de derde etappe van de Ronde van Italië ernstig ten val en overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Morgen genieten de renners in de Tour van een rustdag. Dinsdag staat de tiende etappe op het programma, met twee cols van derde en twee van de vierde categorie.

Volg ook de dagelijkse tourcolumn van Peter Zantingh.

    • Hans Klis