Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Egypte verlengt opnieuw arrest Israëlisch-Amerikaanse ‘spion’

De kranten in Egypte pakten uit met de aanvang van het verhoren van Grapel door de staat op 13 juni. Foto AFP / Khaled Desouki

De Egyptische autoriteiten hebben de detentie van de Israëlisch-Amerikaanse Ilan Grapel met vijftien dagen verlengd. De 27-jarige Grapel wordt verdacht van spionage voor Israël.

De in de Verenigde Staten geboren Grapel werd op 12 juni in Caïro gearresteerd. Volgens Egypte is hij in dienst van de Israëlische inlichtingendienst Mossad. Het land beschuldigt hem van het aanmoedigen van de opstand tegen oud-president Hosni Mubarak, het verspreiden van geruchten en het verergeren van de gespannen verhouding tussen het leger en de demonstranten.

Israël zegt dat Grapel, een rechtenstudent, in Egypte werkzaam was voor een hulpproject. Zijn familie zei eerder dat hij er op stage was bij een hulporganisatie. Grapels banden met Israël, zoals de tijd die hij doorbracht in het Israëlische leger, zijn geen geheim. Integendeel, de informatie is openbaar wat Grapel ongeschikt lijkt te maken voor een rol als spion.