Eerste Nederlander stapt af in Tour

Wout Poels is vanmiddag als eerste Nederlander afgestapt in de Tour de France.

Na ongeveer vijftig kilometer in de negende etappe van Issoire naar Saint-Floure bracht de Limburgse Vacansoleil-renner zijn fiets alweer tot stilstand.

Poels was al een paar dagen dagen ziek, maar hoopte de rustdag van maandag te halen om dan te kunnen herstellen.

Poels, die voor de eerste keer meereed met de Ronde van Frankrijk, is de twaalfde rijder die de Tour voortijdig verlaat. Eerder vandaag besloot Raborenner Juan Manuel Garate ook al niet van start te gaan, waardoor de andere Nederlandse formatie eveneens met een man minder rijdt.

Na Poels was het ook over en sluiten voor Euskaltel-renner Amets Txurruka, die bij een val vermoedelijk zijn sleutelbeen brak, en Pavel Brutt (Katusha). Euskaltel, Team Radioshack en Movistar zijn met twee uitvallers elk de zwaarstgetroffen ploegen, meldt persbureau Novum.

Vinokourov komt lelijk ten val

Alexandre Vinokourov en Jurgen van den Broeck, de nummers elf en twaalf van het klassement, hebben de Ronde van Frankrijk verlaten. De Kazach en de Belg gingen vanmiddag onderuit in de afdaling van Le Puy Mary, een col van de tweede categorie.

Van den Broeck bleef even op het asfalt liggen, maar kwam wel overeind. De Omega Pharma-Lotto-renner greep direct naar zijn linkerarm. Ook ploegmaat Frederik Willems heeft de Ronde verlaten. Vinokourov vloog met een aantal ploegmaats van de weg af en moest omhoog worden getild. Hij kon zijn rechterbeen niet gebruiken.

Ook Andreas Klöden was bij de crash betrokken. De Duitser van Radioshack kon de wedstrijd wel vervolgen en sloot snel weer aan bij het peloton.

Eerder verloor La Grande Boucle al klassementrenners Bradley Wiggins (Sky) en Radioshack-coureurs Janez Brajkovic en Chris Horner.