Een struikelende Raphael Saadiq

Pas toen soulzanger Raphael Saadiq zijn organist een refrein liet zingen, sloeg de vlam in bij zijn optreden, dat tot dat moment nogal stroperig was.

Met zijn dit jaar verschenen Stone Rollin’ schroefde de 45-jarige Amerikaan de verwachtingen voor zijn concert hoog op. Op dat album laat hij horen hoe soul voor hem een manier van denken is, een middel om de muziek die hij wil maken vorm te geven. Dat leidt tot eigen interpretaties en veel variatie. Dat is anders dan bij iemand als Ben L’Oncle Soul, die soul lijkt te beschouwen als een gefixeerd genre, met een uitgelegd pad dat je moet bewandelen.

Saadiq opende met soulstamper Heart Attack en liet dat volgen door Radio, rock-‘n-rollsong die op de setlist van Little Richard niet zou misstaan. Maar al vanaf het eerste moment vroeg hij het publiek mee te zingen en te klappen, nog voordat hij de moeite had genomen om een beetje sfeer te creëren. Dat leidde tot lange intermezzo’s tussen de nummers. Het middendeel bestond verder uit enkele geparfumeerde soulliedjes, waarbij de in kuitbroek en laarzen geklede zanger bovendien nog onderuit ging bij een dansje.

Misschien is Saadiq toch meer een geslepen producer dan vermoed, een vak dat hij voor talloze collega’s in het vak heeft beoefend – van Joss Stone en Snoop Dogg tot Macy Gray en The Roots. Bij Can You Feel Me, een cover van Skyy,  liet hij zoals live gebruikelijk, de man achter het orgel het refrein zingen, ‘I never felt this way before’, en die bleek over een indrukwekkend machtige brul te beschikken, die iedereen wakker schudde - wat wel nodig was na een rondje jazz van de band.

Saadiq greep het enthousiasme aan om eindelijk te laten zien wat een ambachtelijke liedjesmaker hij is. Het nummer Stone Rollin’ kreeg een gedegen uitvoering, met funky gitaar en een zuigend orgel. Pas daarna waagde hij zich aan een wat complexer nummer, het dramatische, door een aangehouden orgeltoon gedragen Over You. Dat maakte veel goed, maar niet alles.