Opmerkelijke speech Chávez over miljardenlening China

Chávez viert de winst van Venezuela in de Copa America op Ecuador. Venezuela verbaasde met de zege omdat het land sinds haar eerste deelname aan het Zuid-Amerikaans kampioenschap in 1967 pas drie keer won. Foto Reuters / Miraflores Palace

In een toespraak waarin politiek ondergeschikt was aan een voetbalwedstrijd maakte Hugo Chávez bekend Venezuela’s schuld aan China met bijna 3 miljard euro te verhogen. De live televisie-uitzending van de speech werd plotseling onderbroken toen de president opmerkte dat zijn land een spannende voetbalwedstrijd afwerkte tegen Ecuador op de Copa America.

Kort nadat de vice-president van Venezuela bekendmaakte dat Chávez “strenge behandelingen” ondergaat voor zijn kanker, verscheen de president op tv. China en Venezuela intensiveren hun betrekkingen met de nieuwe lening die bedoeld is voor onder meer spoorwegen.

Het Zuid-Amerikaanse land is nu ruim 22 miljard euro schuldig aan China, dat in olie wordt terugbetaald. De Chinezen zijn de grootste leningverstrekker van Chávez’ regime. Aan de bouwprojecten die met de nieuwe lening worden gefinancierd betaalt Venezuela zelf een kleine anderhalf miljard mee.

Hoewel Chávez over de deal met China verder weinig details gaf, keerde hij na de met 1-0 gewonnen voetbalwedstrijd terug op televisie. Hij vertelde over zijn revalidatieprogramma maar zei niets over welke soort kanker hij probeert te overwinnen en wat de aard van zijn behandeling is.

Voetbal kijken met Hugo Chávez: