Cameron onder druk om overname BSkyB door Murdoch te blokkeren

Caption: Colin Myler (C), editor of the News of The World, holds up the last edition of the newspaper as the staff leave the offices of the newspaper in Wapping, London July 9, 2011. No scandal, no royal drug bust, no shock revelation of match fixing. In what must be one of the lowest-key headlines in News of the World's 168-year history, Sunday's last ever newspaper simply read "Thank You & Goodbye". Rupert Murdoch, head of News Corp which owns News of the World as well as the Sun, Times and Sunday Times newspapers, flies to London this weekend to try to contain the fallout of a phone-hack crisis, fearing it could jeopardise his bid to buy British broadcaster BSkyB. REUTERS/Paul Hackett (BRITAIN - Tags: MEDIA IMAGES OF THE DAY) Een deel van de redactie van het ter ziele gegane News of The World, eigendom van Rupert Murdoch's News Corp. mediaconglomeraat. Foto Reuters / Paul Hackett

De Britse premier David Cameron komt steeds meer onder druk te staan om de overname van de satellietzender BSkyB door mediatycoon Rupert Murdoch te blokkeren.

Althans totdat er een onderzoek is geweest naar het hacken van voicemails van onder andere politici, beroemdheden en nabestaanden van gesneuvelde Britse soldaten door de vandaag voor het laatst verschenen tabloid News of The World.

Donderdag besloot Murdoch de stekker uit de 168 jaar oude krant te trekken vanwege de immense kritiek op het afluisterschandaal bij News of The World.

Oppositieleider Ed Miliband wil volgende week een stemming over de kwestie afdwingen in het Lagerhuis als Cameron geen actie tegen Murdoch onderneemt, meldt persbureau Reuters. Volgens de Labour-leider kan de overname van BSkyB door News Corp., waarvan Murdoch de eigenaar is, niet doorgaan.

Coalitiepartij Liberal Democrats (LibDem) hebben aangegeven Labour te steunen om Cameron er toe te bewegen actie te ondernemen. Minister van Energie Chris Huhne eist zelfs persoonlijke garanties van Murdoch dat alleen News of The World voicemails hackte en niet een van zijn andere kranten.

News Corp., ‘s werelds grootste mediaconglomeraat, heeft bijna tien miljard euro geboden om de resterende 61 procent van BSkyB over te nemen die het nog niet bezit. De aandelen van de satellietzender kelderden vrijdag met zeven procent door de onzekerheid van de overname.

    • Hans Klis