Angela Merkel wil derde termijn als bondskanselier ‘opmerkelijk’

Caption: German Chancellor Angela Merkel (R) and Poland's President Bronislaw Komorowski walk on the beach in Jurata July 10, 2011. German Chancellor Angela Merkel and her husband Joachim Sauer arrived in Poland for a two day private visit .REUTERS/Wojciech Grzedzinski/Handout (POLAND - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. POLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN POLAND De Duitse kanselier Angela Merkel loopt naast de Poolse president op het strand in het Poolse Jurata. Foto Reuters / Wojciech Grzedzinski

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag voor het eerst aangegeven dat zij zich verkiesbaar wil stellen voor een derde termijn in 2013.

In een interview met Sat-1 TV maakte Merkel dit vrijdag al indirect bekend, meldt persbureau Reuters. Hoewel zij al had aangegeven om als leider van de christelijke CDU de parlementsverkiezingen in 2013 in te gaan, is de bekendmaking kort voor het zomerreces opmerkelijk. Op de vraag of zij voor een derde termijn wil gaan als bondskanselier antwoordde zij:

“Ik hoop dat de SPD met een geschikte tegenkandidaat komt voor de volgende parlementsverkiezingen.”

Volgens NRC-correspondent Joost van der Vaart is het opmerkelijk dat deze indirecte bekendmaking van Merkel in Duitsland maar nauwelijks door de media is opgevangen.

“Kennelijk wordt dat hier in Duitsland niet als groot nieuws gezien. Dat is opmerkelijk. Het is de eerste keer dat Merkel dit openlijk zegt. Ze moet uiteraard nog haar tweede termijn af maken en daar zijn voortdurend twijfels over. Maar Merkel zit opmerkelijk stevig in haar positie als bondskanselier. Er wordt de hele tijd tegen haar aan gepist, maar ze zit er nog steeds. het land wordt ordentelijk geregeerd. Als ze dit termijn kan uitzitten kan ze meedingen naar het bondskanselierschap in 2013.”

Haar potentiële tegenstander Peer Steinbrueck van de Sociaaldemocratische Partij van Duitsland (SPD) lijkt in recente peilingen aan zetels te winnen. Steinbrueck is een conservatieve stem in het centrum-linkse SPD en is populair bij rechtse stemmers. Merkel liet weten zich geen zorgen te maken dat hij of andere prominenten van de socialisten een grote winst zullen behalen in de volgende verkiezingen.

‘Steinbrueck ligt vooral goed bij zichzelf’

Steinbrueck was van 2005 tot 2009 minister van Financiën onder Merkel en lijkt een mogelijke SPD-kandidaat te worden in 2013. Volgend jaar kiezen de sociaaldemocraten hun lijsttrekker. Volgens ingewijden kunnen er al dit jaar voorlopige verkiezingen gehouden worden binnen de partij, omdat het vertrouwen dat de coalitie van Merkel intact blijft tot 2013 tanende is.

Volgens Van der Vaart is het nog maar de vraag of Steinbrueck een geschikte kandidaat is voor de SPD. Hij ligt “voornamelijk goed bij zichzelf en een aantal prominenten in de partij”, vertelt de correspondent. Hij geniet namelijk geen steun in de linkerflank van de partij.