Adviseur Obama vraagt Jemenitische president macht over te dragen

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh voor (links) en na (rechts) de aanval op zijn paleis van begin juni. Foto AFP

John Brennan, de contra-terrorisme adviseur van president Barack Obama, heeft de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh in Riyadh persoonlijk gevraagd een overeenkomst te tekenen om de macht over te dragen.

Brennan was op bezoek bij Saleh, die in een ziekenhuis ligt in de Saoedische hoofdstad, meldt persbureau Reuters. De adviseur bood de president immuniteit voor vervolging aan als hij besluit af te treden. Het bezoek van Brennan laat zien dat de VS de druk op Saleh verder opvoert.

Saleh wordt sinds een aanval op zijn presidentiële paleis in het buurland behandeld voor zijn verwondingen.

Donderdag zei Saleh in zijn eerste televisietoespraak sinds de aanval, dat hij bereid was de macht te delen, zolang dat “binnen de grondwet gebeurt”.

Saoedi Arabië stelde recentelijk een plan voor dat Saleh binnen dertig dagen de macht overdraagt aan de vice-president voor de vorming van een nationale eenheidsregering en het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. In het verleden heeft Saleh al meerdere malen beloofd een overeenkomst te tekenen om zijn macht over te dragen, maar hij trok zich elke keer op het laatste moment terug.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld