Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Zuid-Soedan onafhankelijk geworden

In Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan vieren mensen feest op straat om de onafhankelijkheid te vieren. Foto Reuters

De Republiek Zuid-Soedan is vandaag onafhankelijk geworden. In Juba, hoofdstad van de nieuwe Afrikaanse staat, dansten vannacht Zuid-Soedanezen in de straten om de onafhankelijkheid te vieren na bijna een halve eeuw van strijd tegen het noordelijk deel van Soedan. Enkele uren voor het officiële moment erkende Soedan, dat een derde van zijn grondgebied verloor, officieel de nieuwe staat, zo meldt persbureau Reuters. Zuid-Soedan telt tussen 11 en 13 miljoen inwoners.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ging gisteren eenstemmig akkoord met een vredesmacht van 7.000 man voor Zuid-Soedan, die het land moet helpen vrede en veiligheid te waarborgen. Gevreesd wordt voor een nieuwe oorlog met het noorden. Onder andere is er een conflict over de betwiste regio Abyei. Het grootste deel van de VN-militairen is al in Zuid-Soedan in het kader van de oude vredesmacht UNMIS die moest toezien op uitvoering van het vredesverdrag van 2005.

De Veiligheidsraad zal naar verwachting 13 juli adviseren Zuid-Soedan lid te maken van de VN. De volgende dag zal de Algemene Vergadering het land dan als de 193ste lidstaat van de VN toelaten.

President Obama heeft inmiddels laten weten dat Zuid-Soedan kan rekenen op erkenning van de VS, meldt Reuters. Ook Egypte heeft bekend gemaakt de nieuwe staat te zullen erkennen.