Zuid-Soedan onafhankelijk geworden

Injured war veterens march during a military parade rehearsal in Juba, South Sudan on July 5, 2011, four days prior to South Sudan officially declaring independence from Sudan after 21 years of war. AFP PHOTO/PHIL MOORE
Injured war veterens march during a military parade rehearsal in Juba, South Sudan on July 5, 2011, four days prior to South Sudan officially declaring independence from Sudan after 21 years of war. AFP PHOTO/PHIL MOORE AFP

De Republiek Zuid-Soedan is vandaag onafhankelijk geworden. In Juba, hoofdstad van de nieuwe Afrikaanse staat, dansten vannacht Zuid-Soedanezen in de straten om de onafhankelijkheid te vieren na bijna een halve eeuw van strijd tegen het noordelijk deel van Soedan. Enkele uren voor het officiële moment erkende Soedan, dat een derde van zijn grondgebied verloor, officieel de nieuwe staat. Zuid-Soedan telt tussen 11 en 13 miljoen inwoners.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ging gisteren eenstemmig akkoord met een vredesmacht van 7.000 man voor Zuid-Soedan, die het land moet helpen vrede en veiligheid te waarborgen. Gevreesd wordt voor een nieuwe oorlog met het nooroden. Onder andere is er een conflict over de betwiste regio Abyei. Het grootste deel van de VN-militairen is al in Zuid-Soedan in het kader van de oude vredesmacht UNMIS die moest toezien op uitvoering van het vredesverdrag van 2005.

De Veiligheidsraad zal naar verwachting 13 juli adviseren Zuid-Soedan lid te maken van de VN. De volgende dag zal de Algemene Vergadering het land dan als de 193ste lidstaat van de VN toelaten.

Later vandaag zouden internationale leiders een feestelijke plechtigheid bijwonen. Onder anderen zou de Soedanese president Omar al-Bashir naar Juba komen. AP, AFP)