Zij: 'Ons hotel is ons pensioen'

Herman Neijts (53), eigenaar Bike-Inn Petra & Herman, Treis-Karden:

„Deze vakantie in Elsendorp breekt ons werkseizoen. Hier hebben we even tijd voor elkaar. Rust, in een heel andere omgeving. In een klein tentje, maar wel met een stroomplek voor de laptop, een nespressomachine en een koelkastje waar precies twee flessen sekt in passen. Een naturistencamping betekent de ultieme vrijheid. Als je je kleren uitgooit, vliegen ook alle zorgen van je af.

„Met geld ben ik op vakantie niet echt bezig. Ik weet hoeveel ik bij me heb en dat is meer dan genoeg. We gaan deze dagen bovendien geen steden bezoeken, dus er is voor Petra geen gelegenheid tot inkopen. Soms geef ik mijn geld heel makkelijk uit, maar ik kan ook zitten rekenen en tellen. Ik let meer op onze uitgaven dan Petra. Als we allebei zo waren als zij, hielden we niet veel over.

„Ik vind het leuk als mensen in ons hotel een fijne vakantie beleven. Maar liefst 80 procent van onze gasten komt terug. Het contrast met mijn vorige baan bij de politie is groot. Waar bij de politie de meeste mensen onvrijwillig met mij in contact kwamen, komen onze hotelgasten altijd vrolijk binnen. En waar ik gewend was elke maand mijn salaris overgemaakt te krijgen, komt er nu niets vanzelf binnen. Ik heb daar zorgen over gehad, maar het hotel loopt goed. In zeven maanden moeten we voor twaalf maanden verdienen.

„Elke winter gaan we zes weken op vakantie naar Spanje. Daarvoor leggen we een deel van de omzet opzij en we nemen de fooienpot mee. Daar zit meestal zo’n 500 euro in. Over een jaar of vier, vijf verkopen we het hotel. De opbrengst is ons pensioen.”