Ziekenhuizen betalen hoge afkoopsom

Ziekenhuizen betalen forse afkoopsommen aan directeuren die (moeten) opstappen. Dit blijkt uit een inventarisatie die het vakblad Medisch Contact deze week heeft gepubliceerd. Bovenaan de ranglijst van afkoopsommen staat die van Lettie van Atteveld, die vorig jaar na een bestuurscrisis vertrok als bestuursvoorzitter bij het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Uit het jaarverslag van het ziekenhuis blijkt dat zij, naast salaris, een afkoopsom van 527.000 euro kreeg.

Medisch Contact analyseerde de beloningsparagrafen in de verslagen van 91 ziekenhuizen. Van twee ziekenhuizen – het LangeLand Ziekenhuis uit Zoetermeer en het Haagse Bronovo – ontbraken de gegevens.

Samen zijn de twaalf best afgekochte bestuurders goed voor bijna 4 miljoen euro, schrijft het blad. Sinds 2009 geldt een norm van maximaal één jaarsalaris volgens de Beloningscode Bestuurders Zorg, die de gezamenlijke ziekenhuizen en toezichtouders hebben opgesteld. De vertreksommen van de afzonderlijke bestuurders komen meestal uit boven de norm.

Tweede op de lijst staat Hans Kedzierski, die in 2009 gedwongen vertrok bij het Medisch Centrum Alkmaar en vervolgens nog twee jaar werd uitbetaald voor in totaal bijna 4,5 ton. Zijn collega Freek Korver van het Gemini Ziekenhuis in Den Helder moest ook opstappen omdat de fusie met het Medisch Centrum Alkmaar was mislukt; hij kreeg 330.000 euro.

In een reactie wijst minister Schippers (VVD, Volksgezondheid) in Medisch Contact erop dat er een wet in de maak is ‘de Wet Normering Topinkomens’ die ondermeer voorschrijft dat ontslagvergoedingen van bestuurders in de collectieve sector hooguit 75.000 euro bedragen. De wet zou volgens Schippers in januari 2012 in kunnen gaan maar geldt alleen voor nieuwe arbeidscontracten.