Zacht borrelende souljazz van Ntjam Rosie; feestelijke Amadou & Mariam

Bij een mooie zomerse avond past een optreden van Ntjam Rosie in de openlucht. De muziekambassadeur van Rotterdam liet horen hoe ze van wereldmuziek naar jazz is gegroeid.

De in Kameroen geboren Rotterdamse leek goed op haar gemak op het podium en maakte er een ontspannen optreden van. Met haar zacht borrelende souljazz vraagt ze niet al te veel van de luisteraar. Die kan rustig meewiebelen op zijn voeten.

Rosie, gekleed in lange jurk met delftsblauw motief, speelde vooral nummers van haar vorig jaar verschenen tweede album Elle, die flink meer jazz bevat is dan haar debuut. Meer dan op de plaat draait live alles om de kwaliteit van haar stem. In Space of you toonde ze haar grote bereik, waarbij ze haar klinkers graag knauwend brengt. De eindtwintiger zing veel over verandering, zoals in single Morning Glow: ‘Tears have flown, we don’t talk about that no more’.

Nodeloze solo’s van de bandleden haalden de toch al geringe vaart verder uit het optreden, maar Rosie greep de aandacht terug met een vol overgave gezongen liefdesliedje, In Need.

Het echte feest was een uur daarvoor begonnen bij Amadou & Mariam. Het Malinese sterrenstel speelde voor een relatief rustige grote zaal, maar kreeg de sfeer er goed in met pittig swingende afrosoulfunk, mooi ingekleed met de dartele gitaarmotieven van Amadou. Misschien is de glans van het blinde duo af na de sensatie  hun ontdekking enkele jaren geleden, maar hun muziek heeft een onverminderde kracht. Met djembé, keyboards en een man achter de computer voor elektronische effecten creëerden ze een volle, melodieuze  sound, heel geschikt voor een feestje.