Wiggins en Boonen uit Tour na val

Bradley Wiggins, kopman van de Sky-ploeg, en Quickstep-sprinter Tom Boonen hebben gisteren geblesseerd de Tour de France verlaten. Beide renners kwamen ten val in de 218 kilometer lange etappe van Le Mans naar Châteauroux. Mark Cavendish won de rit in de sprint, voor Alessandro Petacchi en André Greipel. De Noorse renner Thor Hushovd behield de gele leiderstrui.

Cavendish sprintte soeverein naar zijn tweede etappezege van deze Tour, nadat het peloton een groep van vier vluchters op zo’n tien kilometer van de finish had achterhaald. De Brit won drie jaar geleden ook zijn eerste Tour-rit in Châteauroux. De sprinter van de HTC-ploeg behaalde in totaal zeventien etappes in de Ronde van Frankrijk.

Twee van de leiderstruien in de Tour zijn nu in het bezit van Nederlanders. De bolletjestrui voor het bergklassement van Johnny Hoogerland kwam in de vlakke etappe niet in gevaar. Robert Gesink nam de witte trui van het jongerenklassement over van Geraint Thomas die werd opgehouden door een valpartij. Daarvan was de Brit Wiggins, eerder dit seizoen winnaar van de Dauphiné en vierde in de Tour van 2009, het voornaamste slachtoffer.

Gesink, kopman van de Rabobankploeg, bleef rustig onder zijn leidende positie in het jongerenklassement. „Die trui is vooral een doel voor het einde van de Tour. Ach, dat ik hem nu al heb, het is nu eenmaal niet anders.”

Dat beaamde ploegleider Adri van Houwelingen. „Ik zie het op dit moment als niet meer dan een troostprijs. Die witte trui heeft pas waarde in Parijs en dan ook in combinatie met een mooi klassement.”

Gesink had te doen met zijn gevallen concurrent Thomas. „De manier waarop ik de trui krijg is natuurlijk niet zo leuk. Maar ik ben blij dat ik er in het klassement nog voorin bij sta”, doelde hij op zijn tiende plaats in het algemeen klassement.

Vandaag krijgen de renners voor het eerst te maken met bergen, van de tweede en de derde categorie. Waar Gesink eerder somber was over zijn blessure na de valpartij van woensdag, toonde hij zich gisteren strijdvaardig. „Als je met zeventig kilometer per uur tegen het asfalt smakt, kan het niet meteen super zijn. Maar ik hoop er de komende dagen van te herstellen.” (Novum)