Wegwerpsoul van Ben L’Oncle Soul; sympathiek Saravah Soul

Eén van de merkwaardigste succesacts van dit jaar is wel de Franse soulzanger Ben L’Oncle Soul, die doorbrak met de cover van the White Stripes-hit Seven Nations Army. Op North Sea laat hij zien een slim publieksbespeler te zijn.

De band van Ben (Benjamin Dutarde is zijn naam) ziet er alvast prachtig uit: twee dansers in kniebroek en kniekousen en Ben zelf met geruite pet met bolletje. Bij zijn nostalgische soul past ook kleding die teruggrijpt in de tijd, is zijn opvatting.

De show is ook heel overtuigend. Ben, die vorig jaar debuteerde met een album bij Motown, wisselt handig de minder aankomende Frans gezongen nummers af met covers en Engelstalige liedjes. De keyboardspeler legt felle accenten of speelt een dominant ritme en ook de blazers knallen er lekker in. De groove is dampend, maar herinnert vooral aan andere muziek.

Bij die covers, toch een beetje zijn handelsmerk, gaat het mis. Stevie Wonders Signed, sealed, delivered gaat ten onder aan de vergelijking van zijn niet onverdienstelijke, maar meer degelijke stemgeluid met de charismatische jubel van Wonder. En zijn herschepping van Gnarls Barkley’s Crazy is horrible, alle pijn en gekte is uit die prachtsong weggemasseerd.

Het publiek gaat gretig mee in deze soulrevue. De dansers en Ben doen maffe, synchrone dansjes en Ben heeft een stoere funkschreeuw in huis, maar hoe vakkundig gedaan ook, het geheel smaakt als wegwerpsoul.

Buiten vindt Saravah Soul een hele andere invulling van het begrip cover. Voor een James Brown-pastiche trekt zanger Otto Nascarella collega Charles Bradley op het podium, de James Brown-volgeling die straks nog optreedt. Zijn Brits-Braziliaanse formatie laat vervolgens horen ook smerige funk te kunnen spelen.

Zelf is Nascarella zonder twijfel de meest energieke zanger tot nu toe op North Sea. Hij maakt pirouettes, toont flitsend voetenwerk, speelt percussie op wisselende instrumenten en zingt ook nog eens gedreven. Zijn bedrijvigheid is een groot deel van de charme van deze sympathieke band, die samba- en funkingrediënten mixt tot een hartverwarmende danspartij. Leuk.

    • Ron Rijghard