Wim Nijman

Voor IKON's Kenmerk reisde hij vanaf 1965 zes maanden per jaar als 'roving reporter' de wereld rond. “Om verslag te doen van rampen die het mensdom troffen.” Zo verbleef Wim Nijman in 1970, in het heetst van de strijd, in Vietnam en later in Biafra. Maar in 1976, voor de derde keer in Bangladesh, kon hij er niet meer tegen.

De ellende begon hem op te vreten. Hij ging jeugd-televisie maken. Omdat, volgens hem, tot dan toe kinderen op tv niet meer mochten laten zien dan 'hun konijn of een dansje'. Jouw Beurt, een serie kinderportretten, kreeg prompt een eervolle Nipkow vermelding. Zijn grootste succes behaalde hij echter met de Geloof, Hoop en Liefde-show, IKON's enige kijkcijferkanon ooit. Het programma was het eerste op de Nederlandse televisie in het genre 'integer voyeurisme' dat gewone mensen over thema's als 'dood', 'erotiek', en 'eenzaamheid' liet vertellen. “Maar er hoefde niet per se flink in gehuild te worden”, zegt Wim Nijman. Zoals hij dat tegenwoordig bij de commerciële omroepen vaak ziet. Na 36 jaar kwam er in 1995 een einde aan zijn werkzaamheden voor de IKON. Omdat hij 60 werd, van de VUT gebruik kon maken en 'dolgraag nog eens naar een Vietnam terugwilde waar het vrede was'. Tegenwoordig reist Nijman (62) dus weer. Net als vroeger, maar dan met zijn vrouw. (Foto J⊘rgen Krielen)