Weer massaprotest in Syrische stad Hama

In de Syrische stad Hama zijn gisteren net als vorige week vrijdag volgens schattingen van mensenrechtenorganisaties meer dan honderdduizend mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het regime van president Bashar al-Assad. Ook in andere Syrische steden werd opnieuw tegen het bewind gedemonstreerd. Hoewel er geen tekenen zijn dat Assads greep op de macht verslapt, is er evenmin een aanwijzing dat de demonstranten het opgeven.

Volgens de mensenrechtenorganisaties – bijna de enige bronnen die voorhanden zijn – wordt Hama nog steeds omsingeld door Assads tanks. In voorgaande dagen zouden militairen en agenten tientallen mensen hebben opgepakt bij razzia’s in buitenwijken. Maar in de stad zelf zou geen politie op straat zijn geweest tijdens de betoging. „Zolang er geen veiligheidsdiensten aanwezig zijn, hebben we geen geweld”, zei een inwoner van Hama telefonisch tegen een buitenlands persbureau.

In 1982 maakte Hafez al-Assad, de vader van de huidige president, met zwaar geweld een eind aan een opstand van sunnitische extremisten in Hama, waarbij tussen 10.000 en 25.000 doden vielen. Volgens analisten aarzelt het regime daarom nu opnieuw met geweld in te grijpen in de stad. Het zou van Hama niet een symbool van verzet tegen de Assads willen maken.

Volgens activisten schoten veiligheidsagenten gisteren in andere steden twaalf betogers dood. In totaal zouden 1.400 burgers zijn gedood sinds de protesten tegen het bewind half maart begonnen. Het regime zegt dat gewapende groepen onder de betogers ook 500 agenten en militairen hebben gedood. (Reuters, AP)