Wat is vakantie zonder Paine?

Beste meneer Rutte en andere bewindslieden van de VVD,

Eindelijk hebben jullie vakantie! Dit is een periode van rust en reflectie. Jullie zijn ver weg van de politieke waan van de dag. Eindelijk hebben jullie tijd om weer eens een boek te lezen. Wat is een vakantie zonder een goed boek?

Twee boeken mogen niet ontbreken in de vakantiekoffers van bewindslieden. Dit zijn boeken die uitnodigen tot een intellectuele reis en tot de ontdekking van een in de vergetelheid geraakt gedachtengoed.

De bewindslieden zullen wellicht enige intellectuele weerstand moeten overwinnen om zich over te geven aan het boek Het liberale denken van Thomas Paine, van Dirk Verhofstadt, maar dit zal de moeite waard blijken.

De bescherming van de inherente rechten en vrijheden van het individu als voornaamste taak van de staat zal met name voor minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) en staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) een eyeopener zijn. Paine was een visionair verlichtingsdenker, een liberaal die de burgerlijke vrijheden beschouwde als onvervreemdbaar. Hij bepleitte een gegarandeerd minimumloon en progressieve belastingen om de armoede te bestrijden. Het gegeven dat Paine een van Obama’s favoriete politieke denkers is, zal bovendien elk gesprek van premier Rutte in het Witte Huis vergemakkelijken.

In het tweede boek, Political Liberalism, kunnen jullie kennismaken met de liberale ideeën over de moderne pluralistische maatschappij van de hedendaagse Amerikaanse filosoof John Rawls. Na het lezen van dit boek zullen zelfs de meest geharde critici van het multiculturalisme onderkennen, zij het schoorvoetend, dat de westerse samenleving wordt gekenmerkt door pluralisme. Het idee van een homogene natiestaat is niet meer van deze tijd.

Jullie zullen als herboren liberalen terugkeren naar Den Haag. Jullie visie op de beperking van individuele vrijheden en op de rol van immigranten in onze samenleving zal nooit meer dezelfde zijn.

Britta Böhler

Advocaat en oud-senator voor GroenLinks.