Voormalige first lady Betty Ford overleden

Gerald en Betty Ford op een archieffoto uit 2000. Foto Reuters

Voormalige presidentsvrouw Betty Ford is vannacht op 93-jarige leeftijd overleden, meldt persbureau AP. Ze was de weduwe van Gerald Ford, die van 1974 tot 1977 president van de Verenigde Staten was en in 2006 overleed.

Ford is zelf vooral bekend geworden vanwege haar gevecht tegen verslavingen. Ze was in 1978 verslaafd aan medicijnen en alcohol. Ford overwon haar problemen en hierdoor geïnspireerd richtte ze het Betty Ford Center op. In deze kliniek hielp ze mensen, onder wie bekendheden af te kicken.

Tijdens haar tijd als presidentsvrouw en erna werd ze bewonderd vanwege haar de openheid waarmee ze over haar problemen sprak. Al vlak nadat haar echtgenoot president werd in 1974, werd de ziekte borstkanker bij haar geconstateerd, ook hier sprak ze openhartig over. Ford werd ook gezien als een voorvechtster van vrouwenrechten en het recht op abortus.

    • Dirk-Jan Zom