Vingers die penislengte voorspellen

Asian Journal of Andrology (2011). doi:10.1038/aja.2011.75

Mannen met een ringvinger die wat langer is dan hun wijsvinger, hebben een lange penis. De verhouding tussen wijsvinger- en ringvinerlengte voorspelt de penislengte. Dat schreven Koreaanse urologen na onderzoek onder 144 verdoofde mannen (Asian Journal of Andrology, 4 juli online). Kijk naar het grafiekje hiernaast, uit hun publicatie, waarin de 144 penislengten als cirkeltjes zijn uitgezet tegen de gemeten verhouding tussen wijsvinger en ringvinger. De rechte lijn laat het verband zien.

In één oogopslag is duidelijk dat de vingerverhouding niet heel precies de penislengte voorspelt.

De verhouding tussen wijs- en ringvinger is vaak in het nieuws en is klein bij hoge blootstelling aan testosteron in het begin van de zwangerschap. De penislengte ook.

Bezwaar tegen het onderzoek is dat bij penislengte vaak aan de penis in erectie wordt gedacht. De Koreanen onder narcose hadden geen erectie. De onderzoekers rekten hun penis uit.

En dat moet je weer niet vragen aan mannen die bij bewustzijn zijn, schrijven de onderzoekers ook nog, omdat mannen die als foetus aan veel testosteron zijn blootgesteld, minder gevoelig zijn voor pijn en dan harder aan hun penis trekken. Die bias is met verdoofde patiënten toch maar mooi vermeden.

Wim Köhler

    • Wim Köhler