Uri Rosenthal ligt lastig in de Tweede Kamer

Den Haag : 14 oktober 2010 Kabinet Rutte. Minister van buitenlandse zaken Uri Rosenthal. foto © RVD/Kouwenhoven en Rozenburg

De voormalig crisisonderzoeker heeft op Buitenlandse Zaken al bovengemiddeld veel kleine crises beleefd. Dat straalt op de VVD’er af. Vanzelfsprekend gezag heeft Rosenthal daardoor niet. Net iets te vaak wordt hij op het Binnenhof aangeduid als ‘de professor’, wat in zijn geval geen positieve kwalificatie is. Rosenthal doceert graag. De keerzijde daarvan is dat hij weinig luistert. Dat levert fricties op in de Kamer. Lastig, want juist voor het buitenlands beleid moet het kabinet zakendoen met de oppositie, omdat gedoogpartner PVV op dit terrein een geheel eigen lijn volgt.

Te lang ventileerde hij zijn eigen gelijk in de kwestie rond de in Iran ter dood veroordeelde Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami. Op zijn departement liep hij een schram op door in een interview zijn medewerkers te bruuskeren.

„Diplomatie als rustiek tijdverdrijf is voorbij.” (11 december)