Uitgelicht zondag

Film

Brendan en het geheim van de Kells (Tomm Moore en Nora Twomey, 2009, Ierland). Fraaie Ierse animatiefilm leent de stijl van middeleeuwse illustraties. Jongetje dat de abt moet opvolgen, verlaat klooster in het Ierland van de negende eeuw, op zoek naar ontbrekend deel van het beroemde boek van Kells. Ketnet, 09.00-10.30u.

Night at the Museum: Battle of the Smithsonian (Shawn Levy, 2009, VS). De tweede Night at the Museum-film speelt zich af in het Smithsonian Museum en is leuker, inventiever en vooral minder wee dan het eerste deel. Komiek Ben Stiller keert terug als Larry, de nachtwaker die er in de eerste film achterkwam dat ’s nachts iedereen in het National Museum of Natural History tot leven komt. De bijrollen zijn sterk bezet met oudgedienden Robin Williams en Owen Wilson en nieuwe gezichten als Amy Adams. RTL4, 20.00-22.15u.

La cérémonie (Claude Chabrol, 1995, Fr). Achtenveertigste speelfilm van de meest ambachtelijke vertegenwoordiger van de nouvelle vague: een studie naar een dienstmeisje (Sandrine Bonnaire), een roddelende postbeambte (Isabelle Huppert) en een geminacht koppel dat een moordlustig pact sluit tegen de bourgeoisie (Jacqueline Bisset en Jean-Pierre Cassel). De psychologische finesse van de acteurs is groter dan die van het scenario.TV5, 21.00-22.50u.

Blue Steel (Kathryn Bigelow, 1989, VS). Gewelddadige genrefilm brengt New Yorkse politieagente Jamie Lee Curtis in verlegenheid over haar identiteit in een mannenwereld en over het plezier dat ze beleeft aan de macht van een revolver. Een verrassend freudiaanse en feministische film noir van de maakster van het Oscarwinnende The Hurt Locker. RTL8, 22.00-00.05u.

Informatief

Harry Potter and the Deathly Hallows – behind the magic. Documentaire over het maken van de nieuwste Harry Potterfilm.RTL4, 16.30-17.00u.

Sarah Palin’s Alaska: salmon run. Serie over het leven van de potentiële Republikeinse presidentskandidate. Vanavond gaat ze met haar familie op zalmvangst in de Bristol Bay. TLC, 20.00-21.00u.

X Prize cars: accelerating the future. Documentaire over de wedstrijd om de X Prize voor auto’s. Het team dat de zuinigste auto bouwt ontvangt tien miljoen dollar, mits het voertuig niet meer verbruikt dan een liter per 41,3 kilometer.NGC, 21.00-22.00u.

Andere tijden sport: ruzie in het peloton. Documentaire over de rivaliteit tussen de wielerploegen van Jan Raas en die van Peter Post, midden jaren 80. Ned.1, 22.00-22.40u.

Amusement

Festival d’Avignon 2011: Le Suicidé. Rechtstreekse uitzending vanuit de Carrière de Boulbon, het openluchttheater bij Avignon. De Zelfmoordenaar, een komedie van de Russische dichter en toneelschrijver Nicolaï Erdman, werd in 1928 geschreven en door Stalin verboden. Het stuk gaat over Semjon, die ’s nachts overvallen wordt door een geweldige trek in leverworst. Hij maakt zijn vrouw wakker en dat leidt tot zó’n geweldige ruzie dat hij zegt dat hij nog liever zou verdwijnen. Als hij even later inderdaad spoorloos is, roept zijn vrouw er anderen bij en krijgen de gebeurtenissen steeds uitzinniger proporties: haar moeder, een hitsige weduwnaar, een romantische erotomane, een aan grootheidswaanzin lijdende intellectueel, een marxist, een necrofiele bejaarde: allen hopen beter te worden van Semjons dood.Arte, 22.05-00.20u.