Toegevoegd aan het programma: Electric Wire Hustle

Liefhebbers van soul, hiphop, funk, electronica en, eh, muziek, opgelet: het zojuist aan het programma van North Sea Jazz toegevoegde trio Electric Wire Hustle uit Nieuw-Zeeland, is een aanrader van formaat.

De groep, die het uitgevallen Space Invadas zaterdagavond vervangt om 20.30 in de Tigris-zaal, maakt vooruitstevende, hypnotiserende hiphopsoul, die op de beste momenten klinkt als de muziek die we non-stop zouden spelen als de briljante zanger D’Angelo wat productiever was en wonderproducer Dilla nog leefde.

Zonder de debutanten direct zelf al tot vergelijkbare grote meesters te willen bestempelen, is er simpelweg geen ander referentiekader voor de dikke, warme soulvolle beats van het trio uit Wellington. Met funky synthesizertonen, ijle geluiden, brommende bassen, percussie en afwisselend ijle, kermende en ontspannen soulzang, maken de Nieuw-Zeelanders vergelijkbaar sfeervolle hiphopsoul, zonder te klinken als een directe kopie. Juist omdat D’Angelo en Dilla en hun kring aan gelijkgezinde muzikanten en vocalisten al zoveel acts muzikaal de weg hebben gewezen, is de succescolle en vooral frisse wijze waarop Electric Wire Hustle dat pad is ingeslagen, niet te missen.

Diezelfde liefhebbers hebben na het concert van Electric Wire Hustle een half uurtje om naar de Congo-zaal te gaan, voor het eerbetoon aan én met Roy Ayers door Pete Rock and The Robert Glasper Experiment. Want waar Electric Wire Hustle zich een nazaat van Dilla toont, is het in die zaal de beurt aan zijn voorouders.