thuiskoktips

Goede Vissers

Jan en Barbara Geertsema staan met hun zelf gevangen vis en aanbod van andere ‘goede’ vissers elke week op de biologische markt. Vrijdag op het Vredenburg in Utrecht en zaterdag op de Noordermarkt in Amsterdam. Het uitgebreide aanbod bestaat onder andere uit bot, schar, wijting, tong en zeebaars. Er zijn ook vaak verse garnalen, krabbenpoten, pijlinktvissen en langoustines.

In de kraam worden ook geïmporteerde vissoorten zoals MSC gecertifi- ceerde wilde zalm, handgedoken sint-jakobsschelpen en scheermessen en lijngevangen tonijn van lokale kustvissers in Sri Lanka verkocht.

Gerookte harder

Een belangrijk deel van de Waddengoud-harders wordt naar Frankrijk geëxporteerd, waar de vis veel populairder is dan in Nederland. Een ander deel van de vangst brengen Jan en Barbara Geertsema naar Hans Kay in Wervershoof (Noord-Holland), waar de harders op ambachtelijke wijze worden gerookt. Deze gerookte harders worden verkocht in de kraam van de Goede Vissers (zie boven). Voor de liefhebbers: de firma Kay rookt ook paling en deze worden aan huis verkocht. (Kagerbos 47a, Wervershoof, 06-10257268). Gerookte harder is ook te koop in (sommige) biologische winkels.

Vis bestellen

Wie ver weg zit van de grote steden met hun ruime aanbod en biologische markten en toch af en toe verse vis wil eten kan tegenwoordig vis bestellen op allerlei internetsites. Op eetvis.nl wordt ook Waddengoud-harder aangeboden. Ook de Waddengoud- kokkels zijn via deze site verkrijgbaar. Met deze schelpjes maak je in een handomdraai een heerlijke zomerse spaghetti. De vis wordt direct na aanvoer vanaf zee in Harlingen verwerkt en vervolgens, verpakt in droogijs, verzonden in een koelbox. Er wordt in heel Nederland bezorgd.

Schathoes

Restaurant Schathoes Verhildersum in Leens, ligt op het Groningse platteland, tussen Groningen-stad en Lauwersoog. De menukaart van dit met een Michelinster bekroonde restaurant maakt nieuwsgierig en doet het water in de mond lopen. Het vegetarisch zesgangenmenu met onder andere ‘Crème van nieuwe aardappelen tussen truffelmeringue, daslook en karnemelk’ klinkt heerlijk. Er zijn allerlei arrangementen met overnachting mogelijk en er kan een fietstocht worden gemaakt langs de vele lokale leveranciers van het restaurant.

    • Roos Ouwehand