‘Syrische troepen moeten demonstranten doden’

Syrische troepen zouden sinds maart meer dan 1.400 demonstranten hebben gedood en 10.000 anderen hebben gearresteerd. De troepen krijgen van hoger hand opgedragen te schieten om te doden. Foto Reuters

Leden van Syrische veiligheidstroepen hebben verklaard dat ze van hun superieuren orders krijgen om demonstranten dood te schieten, volgens Human Right Watch. Doen ze dat niet, dan worden ze zelf gedood.

De instantie maakt dat vandaag openbaar aan de hand van interviews met acht Syrische soldaten en vier leden van nationale veiligheidsdiensten.

De twaalf zouden inmiddels zijn overgelopen naar de oppositie en daarom hun verhaal doen. Onder orders van het regime van Bashar al-Assad sloegen ze demonstraties neer in onder andere Dera’a, Homs, Jisr al-Shoughour en hoofdstad Damascus. Ze participeerden in en waren getuigen bij het neerschieten en verwonden van tientallen demonstranten, volgens eigen verklaring.

Een lid van de veiligheidstroepen in Homs zegt tegenover Human Rights Watch:

“De demonstranten waren op het plein gaan zitten. Wij werden opgedragen ze met geweld te verwijderen. We waren samen met luchtmacht, leger en gewapende mannen die geen onderdeel uitmaakten van de troepen, maar wel het regime steunden. ‘s Middags kregen we het order… op de demonstranten te schieten. Het vuren duurde meer dan een half uur.”

“Er waren tientallen demonstranten gedood en verwond. Een half uur later arriveerden grafgravers en brandweerwagens. Ze namen de lichamen mee, ik weet niet waarheen. De gewonden werden naar het militaire ziekenhuis van de stad gebracht. Daarna maakten de brandweerwagens het plein schoon.”

Een scherpschutter uit Izraa vertelt:

“Wij waren met ongeveer 300 soldaten in Izraa. Ik hoorde zoveel over gewapende bendes, dat ik ze wilde bevechten. Maar toen ontvingen we de orders: ‘niet schieten op de gewapende burgers (de geheime politie). Schiet op de mensen waar zij op schieten.’”

Alle geïnterviewden verklaarden tegen HRW dat hun superieuren ze vertelden dat ze infiltranten en terroristen zouden bevechten. Ze waren verrast toen het ongewapende burgers bleken te zijn. Wie weigerde de orders op te volgen, liep het risico zelf gedood te worden.

De Syrische regering heeft niet gereageerd op de verklaringen.

Objectieve berichtgeving vanuit Syrië is vrijwel onmogelijk, omdat onafhankelijke journalisten het land niet binnen kunnen komen.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld