Schaamteloos nieuwsgierig

Geachte minister Verhagen – excellentie!

Summertime and the living is easy. Heel veel Nederlandse vakanties worden welverdiend geacht, maar als dat voor iemand echt geldt, is dat voor een minister van twee fuserende departementen. Ik hoop dat u de met uw dubbelfunctie samenhangende, royale voorraad loodgieterstassen kunt benutten voor een vrolijker doel tijdens deze vakantie. Ze zijn vast wel om te bouwen tot handige koelboxen – innovatie!

Vakantie, werd mij ooit geleerd, betekent niet: niks doen. Het betekent: net iets anders doen. Misschien moet u dus niet vliegen of optrekken met gastvrije ondernemers, maar in uw eigen buurt zoeken naar een zonnig terras, een schaduwrijk grasveld of een uitnodigende hangmat. Het is tijd voor ontspanning en reflectie. Kickt u af met iets luchtigs – NRC Boeken heeft vast suggesties – en praat u bij met huis-, reis- of buurtgenoten. Als u tijd overhoudt, fantaseer en speculeer dan wat over het komende jaar.

Steeds meer van wat in de wereld gebeurt, heeft te maken met economische zaken, om nog maar te zwijgen van landbouw en innovatie. Aan lastige en belangrijke onderwerpen is dus geen gebrek. Over innovatie is bijvoorbeeld veel bekend. Toch blijft het een raadselachtig proces, al helemaal in de dienstensector die voor Nederland zo belangrijk is. Flink wat ruimte voor ongebonden creativiteit en schaamteloze nieuwsgierigheid hoort erbij. De Wetenschapsagenda van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen is heel goed inspiratiemateriaal voor in de hangmat. Deze bestaat uit een reeks vraagstellingen waarvan de economische relevantie op lange termijn tussen de regels door valt te lezen.

Als het bloed kruipt waar het niet gaan kan en u toch wilt reizen, kan ik u een van de vele culturele festivals in Europa warm aanbevelen. Deze hebben locaties en programma’s waaraan iedere bezoeker een vrolijk en chauvinistisch Europagevoel zal overhouden.

Waarom is dat Europagevoel in Nederland toch zo diep weggezonken? Juist op de drie beleidsterreinen van uw nieuwe, grote ministerie vallen ijzersterke, Europese succesverhalen te vertellen en te voorspellen. De cultuur van Europa, hoe ongrijpbaar ze ook is in haar precieze afbakening, is de bakermat van alle creatieve nieuwsgierigheid waarvan we het ook in Nederland moeten hebben. Juist wie de economische zaak wil dienen, moet zichzelf en anderen het komende jaar extra laten inspireren. Dat hoeft niet te blijven steken in de vakantie.

Een zoektocht naar nieuwe energie is niet alleen een belangrijke beleidsopgave voor E, L en I, maar ook een persoonlijke vakantieopgave voor de zwaarbelaste bewindspersoon zelf. Als die zoektocht een beetje succesvol verloopt, kunnen we misschien ook snel spreken van een Nederlandse economie die uitblinkt in hoe ik u boven deze ansichtkaart heb aangesproken.

Alleen al daarom – de beste wensen voor een excellente vakantie!

Alexander Rinnooy Kan

Voorzitter van de Sociaal-Economische Raad.