Rui Costa wint etappe naar Super-Besse, Gesink denkt aan afstappen

Etappewinnaar Rui Costa tijdens de rit van vandaag.
Etappewinnaar Rui Costa tijdens de rit van vandaag. Foto AFP / Joel Saget

De Portugees Rui Alberto Faria Da Costa heeft de achtste etappe van de Tour de France gewonnen. De renner van Movistar was de enige van de kopgroep van negen die het peloton kon voorblijven. Hushovd behoudt zijn gele trui.

De Belg Philippe Gilbert sprong in de laatste kilometer van de 189 kilometer lange etappe nog weg bij het peloton en werd tweede. Het leek er lange tijd op dat Alexandr Vinokourov, die al eerder de achtervolging op Rui Costa inzette, op weg was naar de overwinning of in ieder geval de tweede plaats, maar hij werd nog bijgehaald door het flink uitgedunde peloton met onder anderen Alberto Contador, Cadel Evans, Andy Schleck en Samuel Sanchez. Ook geletruidrager Thor Hushovd wist dus bij dat groepje te blijven en zo zijn koppositie te behouden.

De Nederlander Robert Gesink had het erg moeilijk. Hij kwam op ruim een minuut van het peloton binnen en zakt dus in het klassement, van de tiende plaats naar de zeventiende. Tegenover de NOS zei hij:

“Ik denk niet dat dit het niveau is wat ik normaal heb. Om door zo’n val nu zo rond te rijden, is niet echt plezierig. Ik kan gewoon het tempo niet volgen. Ik weet niet wat het is, maar het gaat gewoon niet. Ik ga er even over nadenken. Kijken hoe het er voor staat. Op dit niveau heeft het weinig zin om zo door te fietsen.”

Morgen komt het peloton onder meer drie bergen van de tweede categorie tegen tijdens een rit van 208 kilometer tussen Issoire en Saint-Flour.

Bekijk hier de samenvatting van de etappe van vandaag.