PvdA, pak uw Europese idealen weer eens op

De brief van oud-voorzitter Frans Weisglas van de Tweede Kamer (Opinie, 5 juli) krijgt mijn hartelijke instemming, maar het zijn niet alleen de regeringspartijen VVD en CDA die het hoofd buigen voor Geert, Henk en Ingrid. Ook de grootste oppositiepartij, de PvdA, doet dat, helaas, vooral wat betreft de Europese politiek. PvdA-woordvoerder Ronald Plasterk praat over Europa als een zuinige boekhouder in plaats van als een bevlogen sociaal-democraat.

Waar zijn de tijden dat de sociaal-democratie, als internationaal georiënteerde beweging, fier vooropliep in het verdedigen van de Europese zaak? De PvdA beheert de Europese erfenis van Max Kohnstamm, Max van der Stoel, Sicco Mansholt en Joop den Uyl en ook het gedachtengoed van dr. Willem Drees senior. Die bepleitte al in zijn beroemde Buchenwaldrede – die hij uitsprak op 1 mei 1941, terwijl hij gevangenzat in het concentratiekamp Buchenwald – een verregaande, politieke samenwerking in Europa na de bevrijding. Kom op PvdA, verlaat uw angst voor Geert, Henk en Ingrid. Pak uw Europese idealen weer op! Misschien is dit niet altijd een populaire boodschap, maar nog wel altijd een goede.

Bert van Nieuwenhuizen

Auteur van Willem Drees, vernieuwer voor, in en na de oorlog, Zeist

    • Na de Oorlog
    • Bert van Nieuwenhuizen Auteur van Willem Drees
    • Vernieuwer voor