Piet Hein Donner is bang om fouten te maken

Den Haag : 14 oktober 2010 Kabinet Rutte. Minister van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties Piet Hein Donner. foto © RVD/Kouwenhoven en Rozenburg

Wonder van efficiëntie was minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) niet bepaald, de laatste maanden. Zo ligt het cao-overleg met rijksambtenaren al maanden stil, omdat hij aan de nullijn vasthoudt. En in juni raakte hij in conflict met de gemeenten. Ook vond hij mokkende huurders én de Kamer op zijn weg toen hij een forse huurverhoging wilde toestaan.

Dan was er nog de Integratienota. Ook in het debat daarover overtuigde Donner niet. Hij neemt afstand van de multiculturele samenleving, om tegelijk te bezweren hoe belangrijk diversiteit en pluriformiteit zijn.

Donner moet misschien iets te veel ballen in de lucht houden. Zijn agenda is vol: integratie en huisvesting hadden voorheen een eigen minister. Maar van een door de wol geverfde minister valt te verwachten dat hij die druk aankan. Daarom is niet uit te sluiten dat hij voorzichtig is met het oog op een nieuwe baan als vicepresident van de Raad van State.

„Als mensen hier willen inburgeren, doen ze dat in de Nederlandse samenleving, niet in de Franse.” (16 juni)