'Pas op de plaats'

Het zomergevoel van weervrouw Helga van Leur (40).

„Eigenlijk is de lente mijn favoriete seizoen. Alles gaat anders ruiken, alles groeit en bloeit, mensen gaan opener met elkaar om. Ik hou van het licht en de kleuren. Het is fijn om in de speeltuin met een groep buren te beginnen met thee en te eindigen met wijn en een spontane barbecue.

„Voor mijn werk zijn alle seizoenen even interessant, maar persoonlijk heb ik met de zomer iets minder. Van vakantie houd ik wel, en toch ook niet. Het is leuk om andere culturen te zien, je kinderen een ervaring mee te geven. Maar ik hou niet van het vertrekken. Het inpakken. Zorgen hebben over of er ingebroken wordt.

„Vaak gaan we juist niet in de zomer weg, vanwege de drukte. Bekend zijn is soms best heftig. Ik wil gewoon met mijn blote witte benen in een rokje rondlopen, maar tegenwoordig heeft iedereen een mobieltje met een camera. Meestal kan ik pas in de tweede vakantieweek goed ontspannen. Vaak boeken we via een buitenlandse reisorganisatie, zodat we minder Nederlanders tegenkomen.

„Deze zomer maak ik pas op de plaats. Ik neem de hele zomer vrij. Vooral om lekker thuis met de kinderen te zijn en een keer goed de bezem door het huis te halen. Een grote zomerschoonmaak, noem ik het maar.

„Ik zit in de tropenjaren van mijn leven. Meestal werk ik zo’n 60 tot 80 uur in de week. Dan loopt je hoofd snel vol. Ik denk dat ik zo’n typische Hollandse werkende moeder ben. Dit jaar ben ik 40 geworden, en ik werk al 14 jaar bij RTL. Ik wil even nadenken waar ik sta. Wie ben ik, dat ik hier mag zijn? Het leven is vaak een kolkende rivier, dus wil ik even naar een rustig stukje water sturen. Wij hebben thuis een coachingskalender waarop elke dag een spreuk staat. Lessen als: ‘Je kunt dingen wel horen, maar dat wil niet zeggen dat je luistert.’ Die lees ik graag. Je leert ervan.”