Ook Steve Coogan geeft schandaalpers de wind van voren

Newsnight
Newsnight

Uiteraard wakkert het schandaal bij News of the World het debat in Groot-Brittannie over wat journalisten wel en niet mogen, weer aan. Na Hugh Grant gaat ook Steve Coogan met gestrekt been in op de “moreel failliete” schandaalpers.

Het moet gezegd worden: er is veel moed nodig om de activiteiten van News of the World steeds weer publiekelijk te verdedigen. Paul McMullan, die van 1994 tot 2001 voor de gewezen tabloid werkte, verscheen afgelopen week al bij de BBC om Hugh Grant van repliek te dienen. Grant had een gesprek met hem opgenomen om de verwerpelijke journalistiek aan de kaak te stellen en zette hem ook nu flink in de hoek: “Now, you should try real journalism, Paulie, ‘cause you’re not an idiot. You could probably do it.”

Bij Newsnight, een actualiteitenprogramma van de BBC, was de heisa gisteravond wederom onderwerp van discussie. En weer zat McMullan daar om de praktijken zo goed en zo kwaad als het ging te verdedigen. Tegenover hem zat Steve Coogan, Brits acteur in onder meer de film The Parole Officer en de comedyserie I’m Alan Partridge.

De discussie laaide wederom hoog op. Coogan beticht McMullan ervan het concept van persvrijheid te misbruiken om kranten vol met “tittle-tattle” te verkopen. McMullan blijft bij zijn standpunt: wie zoveel geld verdient door in een film te spelen, heeft het recht niet te piepen als zijn privéleven afgetapt wordt. En: het land wordt er slechter van nu de tabloid er vanaf morgen niet meer is, stelt hij.

    • Peter Zantingh