NotW met Indiase blik

Het verdwijnen van het Britse schandaalblad News of the World is ook in India voorpaginanieuws. Althans bij de Times of India. „Afgeluisterde telefoongesprekken bezegelen het lot van Murdochs tabloid”, luidt de kop. Het artikel is gebaseerd op de berichten van de internationale persbureaus. Binnenin wordt krantenmagnaat Rupert Murdoch (‘Niet onbekend met schandalen’) geportretteerd. Dat verhaal is overgenomen van The New York Times.

De westerse media, vooral de Angelsaksische, hebben in India een grote invloed op de waardering van het nieuws elders in de wereld. Eerder deze week berichtte The Hindu in twee artikelen over de voedselcrisis die zich aandient in de Hoorn van Afrika. Beide aangeleverd door de Britse Guardian.

Dat onder andere Somalië, Ethiopië en Kenia worden getroffen door de grootste droogte in zestig jaar, komt door uitblijvende regenval. India weet hoe afhankelijk een land kan zijn van de natuur. Het grootste deel van de eigen landbouw is afhankelijk van de moesson. Maar juist nu is er geen reden tot klagen: de tarweoogst van dit voorjaar was zo overvloedig dat de graanschuren vol zijn.

Ondanks de bekendheid met de wispelturigheid van de natuur, laten de Indiase kranten de berichtgeving over de ramspoed in Afrika over aan buitenlandse collega’s. En dat geldt voor de meeste buitenlandse nieuwsfeiten. De journalistiek in het land dat zich graag profileert als een opkomende grootmacht in de wereld, is overwegend naar binnen gekeerd.

Misschien is het een kwestie van geldgebrek. Misschien komt het doordat India zelf zo groot is en het zelf zo veel politieke schandalen en sociaal-economische dramatiek binnen zijn grenzen herbergt, waarmee het moeiteloos de kolommen kan vullen. Maar het blijft opmerkelijk.

Begin dit jaar was er een relletje tijdens het traditionele boekenfestival van Jaipur, het grootste in zijn soort in Azië, over de invloed van het Britse, lees neokoloniale, schrijverschap op de hedendaagse literatuur in India. Middelpunt van de controverse was de Britse historicus William Dalrymple, een van de organisatoren van het festival, die een groot deel van het jaar in Delhi woont en mooie boeken schrijft over India. Maar een criticus vroeg zich openlijk af waarom Brits geschrijf nog steeds als de maat der dingen wordt genomen in de Indiase literatuur.

Of de criticus van Dalrymple gelijk heeft, is nog maar de vraag. Maar in ieder geval leeft die discussie kennelijk niet als het om berichtgeving over het buitenland in India gaat. Journalistiek is dan ook geen letterkunde. Maar het zou op zijn minst wel eens verrassend kunnen zijn als meer Indiase journalisten met hun Indiase blik de wijde wereld gingen verkennen.

Nu gaat de aandacht hoofdzakelijk uit naar buitenlandse nieuws dat India direct raakt. Geen wonder dat de meeste dagbladen gisteren berichtten over de Pakistaanse atoomgeleerde A.Q. Khan. Die heeft onthuld dat de Noord-Koreaanse regering in de jaren negentig hoge Pakistaanse militairen omkocht om toegang te krijgen tot Pakistaanse nucleaire technologie. The Hindu gaf er bronvermelding bij: The Washington Post.

Wim Brummelman